Pensioendesk Groene HartKlik om onze app te openenOpenen

Eigen vermogen gebruiken als aanvulling op uw pensioeninkomen

 

Sparen en/of beleggen

U kunt ook zelf sparen of beleggen voor uw pensioen. Het voordeel hiervan is dat u in principe altijd toegang hebt tot het geld. Over uw spaargeld en beleggingen betaalt u elk jaar belasting in box 3. Deze belasting betaalt u als uw vermogen boven een bepaalde drempel uitkomt. 

Nú uw hypotheek deels gaan aflossen

Als u een hypotheek heeft die (deels) aflossingsvrij is, kunt u nú meer gaan aflossen. Zo verlaagt u uw woonlasten als u met pensioen bent en heeft u dus minder inkomsten nodig. Over het bedrag dat u aflost, betaalt u geen rente meer. Hierdoor daalt wel de renteaftrek die u krijgt bij uw belastingaangifte.

Overwaarde van uw woning verzilveren

Als uw huis meer waard is dan uw hypotheekschuld, kunt u overwegen om uw huis te verkopen. U krijgt dan de overwaarde tot uw beschikking. De overwaarde is de verkoopprijs min het nog af te betalen hypotheekbedrag.

Uiteraard moet uw inkomen wel voldoende zijn om een (kleiner) woonhuis te kunnen huren/kopen. Maar het geld wat u overhoudt kunt u gebruiken om uw pensioeninkomen aan te vullen. Overigens zijn er ook constructies mogelijk om uw overwaarde te gebruiken zonder uw huis te verkopen (opeethypotheek). Laat je hiervoor adviseren door een financieel deskundige.

 

Vraag & Antwoord

U kunt voor uw aanvulling op uw pensioeninkomen altijd extra vermogen opbouwen door zelf te sparen, dit valt dan in box 3 van uw belastingaangifte.

Met een kapitaalverzekering kunt u vermogen opbouwen en tegelijkertijd een financieel risico dat ontstaat bij uw overlijden of dat van uw partner ondervangen. 

In fiscaal opzicht wordt de waarde van de kapitaalverzekering tijdens de looptijd belast, in box 3. Voor oudere kapitaalverzekeringen geldt soms een eigen vrijstelling in box 3.

Bij een kapitaalverzekering met lijfrenteclausule zijn de uitkeringen belast. Bij een reguliere kapitaalverzekering zijn de uitkeringen onbelast. 

U beschikt over een kapitaal (uit erfenis, verkoop van uw woning, spaargels...). Met deze rekenmodule kunt u uitrekenen hoeveel en hoelang u kunt interen op uw vermogen.

 

U wilt weten wat uw eindkapitaal over 10, 15, 20 of 30 jaar zal zijn als u maandelijks een bedrag spaart of eenmalig een bedrag inlegt. U kunt met deze rekenmodule ook het verschil bij twee verschillende rendementen berekenen.